Ultralyd

I kategori: Leders hjørne

12/12/2011

Debatten om ultralyd raser i mediene for tiden, nå når meierismøret er på vei inn i butikkhyllene igjen. Det kan se ut som om det er mange andre handicap enn å ha Downs syndrom. Hvis alle med et handicap skulle bli sortert bort på fosterstadiet, hadde det ikke vært mange av oss igjen. Jeg er under middels høy, og rekker ikke opp til alt, og har dårlig utsyn i store forsamlinger. Jeg er  derimot ikke tykk og går ikke på lavkarbo, og trenger ikke å hamstre meierismør. På det område føler jeg meg i godt lage. Fedme er ikke for meg problematisk. Noen føler det dessverre som et handicap. De finner ikke stort nok tøy, de svetter for mye når de trimmer og de trenger altfor mye og dyr mat. Hva med svaksynte og andre former for fysiske handicap. Er det noe vi burde selektere bort?
 
Etter hvert vil kanskje vitenskapen kunne finne ut hvem som har hvilke evner før de er født. Skal vi avslutte de svangerskap, ta bort  individer inne i maven hvis de har evner vi ikke liker. Hva er det med akkurat Down syndrom som favoriserer dette til å være et handicap, som skal raderes bort? Er det fordi disse oppfattes som litt blidere enn oss andre. Er det fordi de er ærligere enn oss såkalte normale? Kanskje det er fordi de er mer åpne og ikke har så mange hemninger som oss? Jeg bare  spør. Koster de samfunnet mer enn andre? Jeg tror ikke det. De gjør ikke så mye galt så vidt jeg vet. De som sitter i råd og nemder og vurderer om disse menneskene skal tas livet av eller ikke tjener de penger på det de driver med. Er de en utgiftspost?  Jeg bare spør. Hvis jeg skulle velge om jeg skulle arbeide sammen med en politiker, en ensporet forsker, en kjapp ung ekspansiv næringslivsjapp eller en med Downs syndrom, er valget veldig enkelt. Jeg trives best med de som er ærlige. De fleste av oss som ikke har Down syndrom har nok et handicap med det å være litt uærlige. Noen er også litt trangsynte. Når man foreslår bot på 2800,- (som en fremskrittsrepresentant i Kristiansand gjorde) for å gi til tiggere, da må man jo begynne å lure litt. Jeg leser også i avisene at det finnes voldelige folk der ute. Nei jeg holder på at  det å ha en psykisk utviklingshemmet og gjerne en med Downs syndrom på arbeidsplassen er et løft og en glede som ikke kan byttes i høyere lønn eller mer fritid.  Derfor har jeg til enhver tid passet på å ha en slik ”handicappet” sammen med oss andre handicappede på min arbeidsplass.
 
Skal man diskutere ultralyd, bør man ikke diskutere om man skal bruke den til å finne individer, som man vil ta livet av i mors liv. Dermot bør man kanskje begynne å forske på hva ultralyden gjør med fosteret. Vi vet etter hvert at fosteret oppfatter mye rundt seg. Lyder og musikk og stråler oppfatter det veldig tidlig. Det er gjort mye forskning om farene ved å stråle ultralyd inn på fosteret. De færreste våger å snakke om det. Tror man virkelig at fosteret er en robust skapning som tåler det meste? nærmere ettertanke kan det ikke stemme. Adolf Hitler ønsket jo å selektere mennesker, og på den tiden fantes det ikke ultralyd.
 
Hans Flaaten

Andre nyheter