Syn, supersyn eller ettersyn?

I kategori: Leders hjørne

21/11/2011

“Det man ikke vet har man ikke vondt av” heter det jo. Det er kanskje ikke alltid like fornuftig å følge denne litt enkle og naive regelen. Til enhver tid er det vel slik at man ikke helt vet konsekvensene av det vi driver med. I vår tid er det kanskje spesielt farlig, for verden går fortere og fortere. Det er stadig ny teknologi, og det finnes opp mye, som vi ikke vet helt hva fører til. På 70tallet fantes det mange plantevernmidler som folk var skeptiske til. Mye gift. Alt var godkjent av både mattilsyn og helsedepartement.
 
De som skrek opp, ble nærmest ansett som gale. Få år senere var de samme stoffene kreftfremkallende og forbudt. Slik har det vært med mye. Nå  viser det seg altså at 3D titting kan være skadelig. Det er jo litt dumt, hvis alle etterhvert skal få dobbeltsyn. Eller kanskje det er nettopp det vi trenger. Dobbelt syn, for å se på saken i det minste to ganger, før man setter en ide ut i verden. Det er veldig greit med trådløst nettverk, men det er ingen i verden, som virkelig aner konsekvensene av det. Likevel blir det installert i alle skoler og barnehaver.  Det skal et godt syn til for å holde seg oppdatert med alt.
 
Nå kan danske øyeleger operere øynene dine til å se enda skarpere enn det Vår Skaper har skapt dem til. I forbindelse med andre øyeoperasjoner har man nå oppdaget at man kan gå inn i iris å manipulere noen dingser på netthinnen, som gjør det slik at du får et såkalt supersyn. Dette passer bra for vår postmodernistiske supertid, hvor fler og fler ønsker å være supermennesker. Jeg leste for noen dager siden en artikkel i Finansavisa, som beskrev IT-miljøet i Silicon Valley. De unge rike dataguruene, som jobber 18 timer i døgnet, piffer seg opp med kokain i arbeidstiden, røyker hasj hele dagen, og roer seg ned med heroin på kveldstid. Det må vel kalles å være supermennesker. De sniffer kokain som om de skulle være hunder, og nå skal altså vi nordmenn få muligheten til å se som en ørn, og kanskje etterhvert lukte og høre som en hund.
 
Jeg sitter og tenker på om dette supersynet er til det beste for mennesket, eller om det kan ha noen negative bivirkninger. Som overlegen i nitimen sa ”Det er klart det er forbundet med fare å ta en hvilken som helst øyeoperasjon. Noen prosent går galt.” Dette synes jeg høres skummelt ut. Det ville jo være veldig trist å bli blind, i forsøket på å få et supersyn. Hvem er det da som kunne trenge dette supersynet? Politifolk kunne selvfølgelig ha nytte og glede av det, når de er ute og leter etter innbruddstyver og asylsøkere som har rømt fra mottaket. Politikere kunne jo absolutt i mange tilfeller ha trengt det, men legen på radioen presiserte at de som allerede hadde et svekket syn, ikke kunne få noe supersyn. Da forstår man jo at denne operasjonen ikke kan utføres på eksisterende politikere. Man kan ellers tenke seg at kirurger og spesielt den nye kosmetikk-kirurgien kan trenge leger med et veldig skarpt syn. Jeg har lest både i Dagbladet og i Se og Hør, at middelaldrende damer og andre damer, som har villet ordne litt med puppene sine, har fått deformert dem til det ugjenkjennelige. Til og med brystvorter har blitt fjernet, og det må antakeligvis ha noe med synet å gjøre. Andre leger har skåret av tynntarmen istedenfor blindtarmen, tommeltotten istedenfor lillefingeren, og stortåa istedenfor lilletåa. Noen har sågar tatt og amputert høyrebeinet istedenfor venstre. Dette er i aller høyeste grad en yrkesgruppe som kunne trenge dette nye supersynet.  Det jeg derimot lurer veldig på, er om dette supersynet vil medføre flere og sterkere sanseinntrykk. I så fall vil jo den menneskelige organisme motta mer enn vår skaper har skapt oss til å motta. Det er dette som er min store bekymring. Det sies at problemet med høreapparater er at alle lyder kommer inn. Ingenting filtreres. Du kan ikke velge hvilke lyder du vi ha. Den menneskelige organisme er så finslig innrettet at den altså velger bort de lydene den ikke ønsker. Er det på samme måte med synet? Velger vi ikke se, det vi ikke ønsker å se?
 
Tenk om vi skulle få muligheten til å få superlukt og superhørsel. Supersyn vil koste et sted mellom 30.000,- og 500.000,- kroner. Superlukt blir betraktelig dyrere, men kunne vært bra for både tollere og syndere. Det er litt rart at vi etterhvert kanskje velger å bli som en hund. Et hundeår er 7 menneskeår. Kanskje vi også etterhvert ønsker å telle årene våre i hundeår. Da er jeg pr. dags dato 350 år. Det er supergammelt, og jeg ser jo slett ikke så gammel ut. Hvis jeg er riktig heldig kan jeg bli kanskje 666 år. 666 er dyrets tall i Johannes Åpenbaring, den siste bok i det Nye Testamentet. Kanskje man bør ta en liten titt på det i disse regntunge tider, hvor mennesket strever og strever for å bli Gud. Gud er antakeligvis ikke bra nok det heller. Kunne man, ville man vel helst blitt en Supergud.
 
PS. En nær, men perifer venn av meg ringte og spurte hvorfor jeg hadde så mye i mot fremskrittet. Jeg svarte at alt som er dødt, er synlig for menneskets øye. Det levende vil for evig og alltid forbli usynlig.
 
Hans Flaaten

Andre nyheter