The noble eagle

I kategori: Hans Flaatens petiter

26/09/2011

Støvet har lagt seg over Manhatten. Rester av stål og jern spriker goldt mot himmelen. Det ligger mange tragedier skjult i støvet, både ofre og terrorister. Hva som får folk til å ta sine egne og andres liv på en så dramatisk måte, kan man knapt forestille seg. World Trade Center var symbolet på vår kulturs viktigste drivkrefter, men også symbol for den rike verdens grensesprengende kapitalistiske ånd. Det rettferdiggjør likevel ikke en slik handling. Dessverre og kanskje heldigvis er de som utførte udåden døde. Å lete etter alle de som kunne utført en slik handling i de mørkeste kroker rundt omkring i verden er likevel et blindspor. Amerika har kalt aksjonen for The noble Eagle. Vi skal ta dem roper Mr. Bush og alle generalene hans, og det ser ut til at mannen i gata er med på notene. Og USA vet hva de gjør, for de har siden nasjonen oppsto intervenert hele 243 ganger i annen manns land, og det har hendt at sivilbefolkning har gått tapt. De har god trening i å krenke andre lands frihet. Alltid forgriper de seg på andre land i frihetens og kristendommens navn.

Jeg forstår at hatet kan vokse frem i oss, hvis vi blir rammet så voldsomt, men at hevnen blir stående som en løsning, stiller jeg meg uforstående til. Vestens verdier er ikke bare makt og mammon. Islam er ikke identisk med terrorisme. Begge fiendebildene er like fordreide og forenklede. Sist torsdag steinet noen australiere en buss med muslimske barn. Noen amerikanske gærninger har begynt å skyte på muslimer. Tilhører disse ugjerningsmennene virkelig en annen sivilisasjonen enn de muslimske fanatikerne? Nei, de har alle meldt seg ut av sivilisasjonen. Vil man bekjempe terrorismen, må man ikke bare finne og straffe de skyldige, men også spørre seg hva som kan skape et slikt forferdelig hat. Amerika og Nato, de edle frie demokratier, viker ikke unna for å skade og drepe sivile i jakten på noen de ikke liker. Amerikanere må aldri bli de som roper høyest når det gjelder respekten for menneskelivet. Det moderne Amerika har mistet den respekten for lenge siden. Det er ikke uten grunn at de er det eneste av de moderne demokratier i Vesten som ennå har dødsdom. Det sitter 2,5 millioner fanger i deres fengsler og 20 millioner lever under fattigdomsgrensen. Jeg kjenner ikke igjen det edle landet de sier de forsvarer mot all verdens ondskap. Ute i verden har USA også alt for mange svin på skogen til å skrike om etiske verdier. Vi kjenner alle til deres ugjerninger. Det sies at amerikanske styrker begravde en halv million arabere levende i ørkenen under krigen mot Irak. Dette har blir fortiet og glemt.

Det er en kjensgjerning at norske og vestlige medier manipuleres i krisetider. Både Golfkrigen og Jugoslavia er eksempler på dette. Uriktige og sterkt redigert informasjon ble sendt ut av amerikanske og allierte myndigheter. Vestlige medier har i ettertid sterkt beklaget dette. Dessverre er det lite som tyder på at vi har lært noe av dette.

I en leiebil på flyplassen i Boston skal politiet ha funnet flymanualer på arabisk, heter det i gjentatte nyhetsmeldinger på norsk fjernsyn. Det er nesten for godt til å være sant. Jeg kan vanskelig se for meg at terroristene satt og pugget flymanualer i bilen like før de kapret et fly, som de med stor presisjon styrtet rett i den amerikanske helligdommen. Det samme gjelder en angivelig koffert som var funnet i Boston, og hold deg fast. Den inneholdt Koranen og en instruksjonsvideo for hvordan en flyr et passasjerfly. Norske medier gjentar og gjentar det om og om igjen, helt til alle går og sier det samme. Er det slik som kalles hjernevasking. Selvfølgelig ikke, for vestens mennesker kan ikke hjernevaskes. Til det er vi altfor kloke og godt utrustet. Det er bare alle andre som kan hjernevaskes. Det har vi blitt innprentet så lenge, at vi selvfølgelig tror på det. Vi er alle en noble eagle. Vestens folk er ikke bare noble. De er skarpe som en ørn, tror amerikanerne i sin naivitet.

PS. En nær, men perifer venn av meg ringte og spurte om jeg kunne forvare denne grusomme handlingen. Selvfølgelig ikke. De skyldige må tas og dømmes, men ikke alle andre. Nazistene, som kalte seg kristne, drepte 6 millioner jøder, men det betyr ikke at alle kristne er mordere. Forøvrig mener jeg at verden må gi alle palestinere et verdig liv. Amerikanere er de eneste som i bunn og grunn kan løse konflikten mellom Israel og Palestina, hvis den kan løses. Det bør de gjøre. Da kan de kanskje ha et håp om å bli kalt en noble eagle. Å bare forsvare sine egne interesser verden over er ikke særlig nobelt.

Andre nyheter