Tåregass, fattig og rik

I kategori: Hans Flaatens petiter

26/09/2011

Maktmenneskene har møtt hverandre igjen. Denne gang møttes de i Quebec i Canada. 34 land i den amerikanske region ønsker å komme nærmere hverandre med samhandel som den store inspirasjonskilden. De aller største trenger enda flere markeder og de trenger enda flere fattige land som kan produsere enda billigere for dem. De store trenger enda flere å prakke på all dritten sin, og enda flere de kan behandle som slaver i arbeidslivet.

Senere i år vil andre politikere møtes til G8-treff i Genova og til EU-toppmøte i Göteborg bak høye gjerder, godt beskyttet av kampkledde politifolk, klare med tåregasskanoner. Med sine viktige miner og visjoner om den perfekte verden sitter de og diskuterer bak høye gjerder og betongvegger, slik at de ikke skal høre en lyd fra oss mennesker, som de skal frigjøre med sin globalisering. Alt i beste mening selvfølgelig.

I disse lokalene mangler det ikke på fine ord i prosessen mot en større globalisering. At den rike verden blir rikere og rikere, og at den fattige blir fattigere og fattigere bekymrer ikke disse statslederne. ”Vi statsledere har vedtatt en aksjonsplan for å styrke det representative demokratiet, arbeide for godt styresett og beskytte menneskerettighetene og grunnleggende friheter.” I tillegg til demokrati og menneskerettigheter fant de 34 statslederne på sin plass å nevne fred og sikkerhet, kampen mot narkotika, hiv og aids, miljøvern, energi og kultur, likhet og fattigdom, kulturelt mangfold og helse. Til slutt også handelens velsignelser. Det var tross alt derfor de var der. Ja, det er jo som å høre våre hjemlige politikeres fraser.

De store internasjonale møtene møter stadig flere demonstranter. Demonstrantene er fra mange forskjellige slags organisasjoner. Det er en bred folkelig front som kommer med sine Molotovcocktail som slynges mot vannkanoner og pansrede politifolk. ”Dette er en politistat. Jeg tror det viser oss hva vi har i vente, dersom disse møtene fortsetter,” uttaler en tobarnsmor til den britiske avisen Financial Times. ”De har visirer og hjelmer. Det er ikke noe vi kan gjøre for å skade dem fysisk, ” sier en annen ergerlig demonstrant.

Hvis det hadde vært slik at alle disse statsledere, som sitter i sin lukkede, vanntette og tåregasstette rom, virkelig hadde ført verden fremover, hadde jeg ikke brydd med å skrive noen ord. Det ser derimot ut for meg, som de fjerner seg mer og mer fra folket. All sentralisering fører dessverre bare en vei. Mennesker blir mer maktesløse, mindre ansvarlige og mister respekten for samfunnets lover og regler. Det er farlig.

Her oppe i bygde-Norge hvor jeg for tiden bor, snakkes det mye om sentraliseringsspøkelset. I Seljord hvor jeg bor, vil det være igjen 12,5 mennesker i 2040 hvis avfolkingen holder det samme tempoet. Likevel er det som om lokalpolitikerne ynder å sentralisere alt til tettstedene. Alle små grendeskoler må for all del bort. Barn på 6 år blir sendt med skolebusser tidlig om morgenen over lange strekninger. Det er jo egentlig ingen som vil det, men den trange kommuneøkonomien gjør så det blir slik. Det ser ut til at de har penger nok, for er det noen ufornuftige prosjekter som skal realiseres, så finnes det alltid penger på en konto.

Vi mennesker er som det har blitt sagt mange ganger, kanskje den mest fleksible arten på jorden. Det ser ut til at vi kan styres til hva som helst, og enhver kommunepolitiker kan vel underskrive på at det er stort sett pengene som ligger til grunn for de fleste vedtak, som for konsekvenser for oss vanlige mennesker.

Nå er det altså noen som sier stopp. Et er en stor internasjonal bevegelse som høylydt protesterer mot den voksende internasjonale kapitalisme. De drar ut i gatene og sier fra. ”Hadde jeg vært en varm tilhenger av en kapitalistisk fremtid, hadde jeg mistet nattesøvnen av sånt” kommenterte avisen Klassekampen, som bør kjenne miljøet.

Antikapitalistiske mobiliseringer er ikke noe nytt, men mobiltelefoner og internett har gjort det lettere å mobilisere effektive demonstrasjoner. Vi lever i en rar tid. Alt ser ut til å sentraliseres i større og større grad, men internett og mobilen har altså gitt menneskeheten en frihet, som på sikt vil føre til et helt nytt samfunn. Det kommer nok en dag hvor maktmenneskene ikke kan eksistere uten å ta hensyn til storparten av befolkningen. Nå kjører de dessverre sitt eget løp.
PS. En nær, men perifer venn av meg ringte og spurte meg hvorfor jeg blandet store møter i Quebec med nedleggelse av grendeskoler i Telemark. Jeg svarte at mammon er en streng Gud. Han skal man akte i ærbødighet

Andre nyheter