Røykfri opera inne og ute?

I kategori: Hans Flaatens petiter

26/09/2011

Ja, nå er det altså foreslått at operaen skal være røykfri inne og ute. Dette er langt over min fatteevne, for jeg skjønner ikke hva som er ute. Er det utenfor døren, eller er det eventuelle uteoppsetninger det er snakk om? Utrykket ”Lufta er for alle” ser ut til å være en saga blott. For meg kommer dette ikke som et sjokk. For noen år tilbake sang jeg på en utekonsert i Spania, og da vi sto bak scenen, som var ute tok jeg meg en røyk, for å dempe noe av min nervøsitet. Da dyttet en middelaldrende herre meg i ryggen, og spurte om jeg kunne være så snill og sneipe røyken. Han fikk vondt i sangstrupen sin. Jeg tenner personlig ikke på røykeforbud hverken inne eller ute.

Operaklubben, som har mange medlemmer, både de som ”infiserer” verden, og de som ikke gjør det, er skeptisk til forslaget. Utendørs forbud kan føre til nedgang av besøkende, uttaler Berit Bøthun i Operaklubben.
Hvis det skal komme et forbud mot utendørs røyking utenfor operaen, kan det vel like gjerne komme utenfor alle norske kinoer tenker jeg. Det sies i forslaget ingenting om det er røyking av nikotin det gjelder. Vil eksempelvis hasj og marihuana komme inn under det samme forbudet. Det er vel i første rekke nikotinen som er helsefarlig. Jeg har aldri hørt at folk klager over hasjrøyking på samme måte.

Er det andre ting man kunne tenke seg å nekte å la folk gjøre ute i det fri. Sikkert. Å urinere utendørs på offentlige plasser har jo i lengre tid vært forbudt. Det er sikkert de som kunne tenke seg noen forbud mot eksempelvis å urinere i skogen eller naboer som ikke vil ha urin på gjerdet sitt. På varme soldager som i sommer er det mange par som er glad i hverandre, som koser seg utendørs. Er dette også noe man bør ta opp til nærmere ettersyn. Man kan tenke seg følgende lovparagraf: ”Sex i det fri er strengt forbudt både til land og til vanns.” Den slags hører sengen til. Man kan sågar oppleve at sex av hygieniske årsaker kan føre til totalforbud mot denne adferd. I den seksuelle akt blandes det mange bakterier. Vi må alle kunne akseptere dette, hvis den totale folkehelsen kan prioritere på det.

Bakterier er nemlig farligere og farligere for hvert år, og de aller farligste finnes på de norske sykehus. Der fins det både gule og røde streptokokker, staffelikokker og andre kokker, og det er heldigvis ingen av dem som røyker.
Jeg var og melket kuer sammen med min 3 år gamle sønn forleden. Vi ønsket å kjøpe med et par liter melk hjem, men det var selvfølgelig strengt forbudt. Vi gjorde det selvfølgelig likevel. At Tine frakter den lange veier, og at melken er gammel og maltraktert når du kjøper den i butikken, gjør selvfølgelig ingen ting.

Politiet i Florida har funnet et nytt våpen i krigen mot kjeltringer. De lar Mozart, Bach og Beethoven rydde opp i verstingsstrøkene. Musikk-krigen har fungert over all forventning. Politiet i Palm Beach melder om at antall tyverier har avtatt etter at de satt opp høyttalere i gatene, der vakre toner av de tre kjente komponistene strømmet ut i gatene 24 timer i døgnet. Gjengene på 200 mennesker som pleide å henge på gatene er helt forsvunnet. Jeg antar at de fleste av dem var røykere.

Kanskje skal vi oppleve at all den vakre operamusikken fra vårt nye operahus, kan føre til at vi også blir kvitt alle røykerne, som etter hvert nesten har blitt kriminalisert, eventuelt ta en ny debatt om beliggenheten. Kanskje det hadde vært mer hensiktsmessig å legge operahuset til Ankertorvet. Der skal det være litt av hvert har jeg hørt, så kan vi andre bli værende nede i Bjørgvika og røyke.

Andre nyheter