Kun ikke-røykere med stamtavle ønsker

I kategori: Hans Flaatens petiter

26/09/2011

For en tid tilbake ville rådmannen i Kristiansand innføre røykeforbud i gågaten. Han hadde på forhånd klarert gaten for biler og eksos. Nå var det altså røykernes tur. Det skulle bli rent i sørlandsbyen. Nikotinen skulle bort, og var det andre som prøvde å bederve byen skulle nok også disse få høre fra rådmannen.

Røykeloven har ført til mange diskusjoner, og for makthaverne er det fint at menneskene bruker tiden til å diskuterer røykeproblematikk istedenfor de virkelige problemene som omgir oss på alle bauer og kanter. Jeg hørte for en tid tilbake om en hollandsk turist, som hadde blitt vist rundt i Oslos gater. Han hadde reagert på, og var overrasket over, at det var et så stort antall prostituerte i hovedstaden. Han trodde at alle de røykende kvinnene som stod utenfor hvert eneste kontorbygg var horer. Damene hadde trukket ut på gata, ut i rennesteinen for å trekke inn den giftige nikotindampen, ikke for å lure hollandske turister ut på eventyr. Tenk hvis tilbudene skulle hagle over kvinnelige advokater, økonomer og den slags. Ikke engang skulle de altså få røyke på gata i fred.

Nå er det foreslått at røykere ikke bare skal kastes ut på gata for å få seg en røyk, men også at disse skal få avkortet sin ferie. Det er foreslått at 1 uke mindre ferie er en rimelig straff. Problemet er at røykere arbeider mye mindre enn andre på grunn av sine visitter utendørs. De skal altså straffes to ganger. Først ute i kulda, og deretter tas fra noen varme sommerdager.

Nå er det vel ikke akkurat gjort noen seriøse undersøkelser som viser at røykere er mindre produktive enn andre, så vidt meg bekjent. Jeg velger å tro at en lat ikke-røyker jobber mindre enn en arbeidsnarkoman røyker, men jeg vet ikke noe sikkert. Om tykke mennesker er mer produktive enn tynne mennesker vet jeg heller ikke noe om. Jeg er ikke særlig stor og sterk, og ville nok gjort mye mindre enn en som var stor og sterk i flyttebransjen. På den annen side ville jeg kanskje spart bedriften for noen kroner, hvis de serverte gratis lunsj til de ansatte. Dessuten inntar jeg små mengder med alkohol, så jeg er kanskje litt piggere om morgenen enn de litt tørste. Skulle jeg få lenger ferie av den grunn?

Man kunne for så vidt inndele ferieukene slik at de tykke røykerne benyttet seg av de to første, de tre neste kunne vært disponert av tynne, høymoralske ikke-røykere. Regnfulle høstferieuker kunne disponeres av skallede, fete, drikkende røykere med lav moral. Da tror jeg vi hadde fått en mer ordnet tilværelse, og NSB kunne også ta hensyn til dette i oppsetningen av sine vognsett.

Jeg tror det er vanskelig å skulle bestemme lengden av ferien til folk på grunnlag av legning og dårlig vaner. Jeg tror alle må få beholde de 4 ukene uansett hvor mye de drikker, horer eller røyker. Ønsker de å reise til Holland, hvor hasj omsettes fritt, må de også få lov til det.

PS. En nær, men perifer venn av meg ringte forleden og spurte om jeg syntes det var rimelig at ikke-røykerne skulle få lenger ferie enn røykerne. Jeg svarte at ikke-røykerne dør mye senere enn oss infiserte, så de får masse fritid etter vi ligger under torva. Dette må da være premie nok for ikke å røyke.

Andre nyheter