Helgardert værmelding uten rotter og brisling

I kategori: Hans Flaatens petiter

26/09/2011

Man sier at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær. I tidligere tider når mennesket var nærmere knyttet til naturen, visste de aller fleste hvilket vær som var i vente både neste dag og kommende uke. De leste tegn i naturen, som dessverre vi mennesker ikke får øye på lenger. Det eneste vi fremdeles vet, er at hvis svalene flyr lavt, da følger det regn og at eik før ask gir plask, mens ask før eik gir steik. Vi legger ikke merke til så mye lenger av hva som skjer ute i naturen, men vet vi utmerket godt hvem som lå med hvem i siste episode av “Hotell Cæsar”.

Slik har nå engang verden blitt. Det som nå kalles gammel overtro har blitt erstattet med satellitter og internasjonale samarbeidsavtaler for å få helt korrekte værmeldinger. Så er det altså dette merkelige fenomen, at aldri tidligere har metrologene spådd så feilaktig. I sommer derimot, har de sikret seg i både aviser og på TV. En sky med regndråper og en sol på toppen har ofte vært observert på værkartet. Som orakelet i Delphi spår de om fremtiden. Det spesielle med orakelet i Delphi var at det alltid spådde riktig, men så hadde det også sikret på alle bauer og kanter. Med alle tekniske hjelpemidler har vi altså ikke kommet et eneste skritt fremover, og fremdeles snakker vi nedsettende om våre forfedre som vi omtaler som overtroiske. I Norge i år 2000, spår man altså regn, sol og overskyet vær, og det blir stort sett en av delene.

I England sier man det regner “katter og hunder” når værgudene slår seg vrange. Men sist søndag regnet det brisling over Great Yarmouth. Fenomenet fant sted etter et voldsomt regnvær, og brislingen var i følge forbløffede metrologer død, men fortsatt fersk. Statsmeteorolog Sean Clark tror det må dreie seg om fisk som blir suget opp i luften av en liten skypumpe ute i Nordsjøen. Når en slik skypumpe treffer land, mister den kraften, og det den har virvlet opp faller ned igjen. Som om dette ikke skulle være nok sliter innbyggerne i Palermo på Sicilia med et heller uvanlig problem. Det regner rotter i hodene på dem. Tusenvis av rotter har av en eller annen grunn forlatt byens kloakksystem og søkt opp i høyden, der de har slått seg ned på mange av de gamle husenes tak. Så stor har trengselen blitt der oppe, at de skrikende rottene har begynt å falle ned i hodene på forbipasserende. I november skal FN arrangere en stor konferanse om kriminalitet i denne byen, og mye tyder vel på at Palermos politikere vil forsøke å stanse “rotteregnet” før gjestene kommer.

P.S. En nær, men perifer venn av meg ringte meg forleden å spurte om jeg ville være med på en tur til Palermo. Jeg svarte at jeg misliker både rotter og politikere. De er stort sett av samme ulla, med få unntak. Politikere er jo i bunn og grunn en slags krysning av brisling og rotter. Jeg har derimot slått meg til ro med de norske værmeldingene som spår regn og sol på samme tid. Nå blir jeg først engstelig den dagen jeg ser en brisling, rotte eller tiger på værkartet. Da løper jeg til naboen og ser på “Hotell Cæsar”, og blir innendørs til nedbøren er over.

Andre nyheter