Det hvite pulveret

I kategori: Hans Flaatens petiter

26/09/2011

For meg har det hvite pulveret alltid betydd heroin, et farlig stoff, et meget farlig stoff. Det sies at det er nesten like vanedannende som nikotin. Det får likevel mye større konsekvenser å gå på heroin, enn det å være en vanlig nikotinslave. Du trenger jo ikke prostituere deg og stjele for å få tak i nikotin. Heroin derimot er en del dyrere i innkjøp, og det hjelper ikke å dra til Strømstad på handletur. Du får ikke heroin på Systembolaget slik som i Holland. Tro derimot ikke at heroinvrak er noen dårligere mennesker enn oss såkalte rene og uskyldige.

I forrige uke ble det presentert et nytt hvitt pulver i media. Et pulver som fremkaller miltbrann. Nå er det full alarm, og alle leter etter miltbrann i postkassa si. Da er det godt å ha e-post, for der florerer bare ekle viruser, som du ikke får på hendene dine. Helsemyndighetene forsikrer oss om at de har alt under kontroll. Vi må ikke overdramatisere dette. Da kan vi få angst og dårlige nerver, og da er helvete løs. De liker ikke at vi får dårlige nerver i Helsedirektoratet eller Helsedirektorotet, som min gamle far kalte det. At vi gradvis blir fysisk dårligere er ikke så farlig, men myndighetene er veldig opptatt av at vi ikke skal bli nervøse. Noen løgner fra deres side om at alt er i orden, og at jeg ikke kommer til å bli smittet, hverken beroliger meg eller skremmer meg. Et ubestridt faktum er likevel at vi har gått inn i et nytt årtusen og et nytt århundre. Det kan se ut som om det blir et helt annerledes årtusen, og det er vel egentlig ikke så merkelig. Nå gjelder det mer enn aldri å prøve å etablere litt nøkternhet. Jeg mener ikke at man skal ta lett på det, men at terrorpolitiet blir engasjert, når man oppdager noe hvitt pulver i kommunehuset på Notodden, er å overdrive. Jeg må jo si meg enig i at det er litt dumt å spøke med å sende melis i posten til folk, men det er dessverre alltid noen som ikke skjønner alvoret i trusler og det å spre frykt. Så finnes det også en del gærninger, som synes det er på sin plass, og nettopp bruke dette som våpen. Våre kjære makthavere, som oppfordrer folk til ikke å være redde, er selv livredde. Dette er et tankekors, og vitner om en stat uten ansikt, ansvar og styring.

Bin Laden har uttalt at flyene den 11. september bare var en liten smakebit på hva som vil komme. Vi håper jo alle på at han tar feil, men når ondskapen først har sluppet løs, finnes ingen grenser. Vi mennesker har ikke lært så mye av våre feil de siste 2000 årene, men blir i tider som dette tvunget til å tenke over hva vi gjør og hva vi har gjort mot moder Jord, og mange av de menneske som bebor vår kjære klode.

Fremdeles tror mennesket at det kan tukte naturen, og det er litt leit. Naturen prøver å snakke til oss på mange forskjellige måter, mens vi ufortrødent styrer videre mot avgrunnen. Det er liksom ikke noe særlig vits med amerikanske rakettskjold, EU-direktiver og pant på flasker, når verdensøkonomien kollapser på grunn av to fly og et hvitt pulver i en konvolutt på Notodden.

Nå viser det seg at sauer også kan få kugalskap, og det må kanskje slaktes 40 millioner sauer i England. Vi har noen små problemer, som bør løses, men så lenge hele vårt økonomiske system baserer seg på videre vekst, har vi dessverre ingen mulighet til å få løst en eneste ting. Kloke hoder vil nok hevde, at slike som hevder slikt, de som er totalt urealistiske, bør isoleres og ties ihjel. Etterhvert vet jeg likevel at realistene er de som ødelegger, og idealistene, de såkalt urealistiske, er de som bygger opp. Redaktøren i Moss Dagblad derimot lar meg ufortrødent skrive videre, og det er jeg glad for. Han har vidsyn og visjoner, men så er han også en dyktig pianospiller.

PS. En nær, men perifer venn av meg å ringte å spurte om jeg ikke bekymret meg for noe av det som skjer. Jeg bekymrer meg altfor mye. Jeg er redd når min 3-årige sønn er ute i veien, her oppe i utkant-Norge, hvor det bare er en bil som kjører forbi oss om dagen. Jeg er redd han skal brenne seg på kokeplata, men som Piet Hein så klokelig uttalte. De fleste av dine bekymringer blir det aldri noe av.

Andre nyheter