Datamaskiner i barnehagen

I kategori: Hans Flaatens petiter

26/09/2011

Jeg har fått invitasjon til kurs for barn og datamaskiner i det pedagogiske opplegget. Jeg har ikke tenkt å dra dit. Derimot skulle jeg gjerne opprettet en skuddpremie på disse som gjerne vil ødelegge barndommen til menneskene. Jeg har ikke noe imot datamaskiner. De er gode til sitt bruk, men det er som med alkoholen; alt til sin tid. Et er klart; at de store firmaene trykker på for at datamaskinene skal selges til stadig yngre publikum. Et er jo en grense for hvor mange maskiner de voksne skal ha. På sine amoralske salgskampanjer skyr disse firmaene ingenting. Hva er da bedre enn å få dumme førskolelærere til å bite på noe som kan piffe opp hverdagen. Har de det så kjedelig i barnehaven disse åndeløse voksne at de har nødt for å foreta seg noe nytt, eller er det et absolutt ”must for de små” at de sitter foran en skjerm og leker. Mye kan tyde på at de førskolelærere som tyr til data i barnehaven ikke har registrert at barn i vår tid beveger seg alt for lite. Det som er enda mer alvorlig er at de ikke har forstått at jo mer de beveger seg, og desto bedre barnas motoriske ferdigheter er, jo bedre er de i stand til å ta inn intellektuell læring.

Det står å lese i innbydelsen til kurset. sitat: ”Økende bruk av data blant de minste stiller krav til barnehagepersonalet om å orientere seg. Kurset presenterer noen av de muligheter PC byr på som verktøy og hjelpemiddel i barnehagearbeidet.” Makan til vås. Hvem i huleste har bestemt at barnehaven skal være et sted for opplæring. Barnets lek er det viktigste, og den bør ukloke og pedagogfikserte førskolelærere holde seg langt unna. Førskolelærere ødelegger nok for sunne barn som de allerede gjør med sine forkvaklede pedagogiske griller. La barna som er mye sunnere enn oss voksne få være i fred. Vår oppgave som voksne er å se til at de har det bra, og gi dem den fysiske , sjelelige og åndelige føde som de trenger. Da er de fornøyde. Så må vi i tilegg passe på at de ikke skader seg selv og andre. Førskolelærere skal ikke være håndlangere for et umoralsk næringsliv som er blottet for etiske normer.

I Larkollen barnehave klapper barna sammen med en bjørn på CD-rom står det å lese i avisen. Det hadde kanskje vært en tanke at de klappet sammen med de som er betalt for å passe på dem. Er det slik at personalet i Larkollen barnehave ser på seg selv som mindreverdige enn en bjørn, eller er de bare totalt bevisstløse? De føler seg vel helt sikkert veldig moderne. Men hva synes ungene selv om datamaskinene, spør Dagbladets reporter. ”Det er morsomt å blande farger”, sier Hermann. Jeg gjør da bare personalet på Larkollen oppmerksom på at det er mulig å blande farver i virkeligheten også. Vi er som alltid hakk i helene på våre amerikanske venner. Jeg møtte for noen år tilbake en amerikansk førskolelærer som fortalte meg at det var viktig å vise barn hvor tingene kom fra. Hun tok alltid med seg barna til supermarkedet for å vise hvor melken kom fra, fortalte hun meg. Men den kommer vel ikke derfra sa jeg lett sjokkert. Hvor kommer den fra da , svarte hun. Da forsto jeg at Norge er langt fra New York.

Nå kommer baby-mobilen, en telefon som blir så lett å bruke at de lubne små, gulpende, bleietrengende narresmokkungene selv kan ringe mamma eller pappa. På jakt etter stadig nye markeder har mobilprodusenetene valgt ut småbarn som neste ”offer”. Alcatel har laget en prototype på en såkalt baby-mobil. Den har bare fire knapper, og hver knapp har et bilde. Hvis lillegutt vil ringe mamma, trykker han bare på bilde av mamma. Derimot er det ingen mulighet for å sende tekstmeldinger. En liten pode som gurgler noen gloser kun en mor forstår, vil sannsynligvis ha begrensede lese og skriveferdigheter. Hva blir det neste når dette markedet er mettet. Kan det komme bjeffe-mobiler for hunden, mjaue-mobiler for katta og pip-mobil for marsvinet? Et er fint for hunden hvis han kan voffe seg til kontakt med sin eier når hjemme-alene dagen blir for kjedelig.

PS. En nær, men perifer venn av meg mailet meg igår og spurte om det virkelig var sant det med barnehaven på Larkollen. Jeg er ikke sikker, svarte jeg, men det ringte noen og bjeffet i telefonen idag. Jeg lurer på om de nå også har anskaffet seg bjeffe-mobil der.

Andre nyheter