All norsk mat er best

I kategori: Hans Flaatens petiter

26/09/2011

Tine lanserer nå på nytt sine økologiske produkter. Forrige gang ville de ikke ta disse produktene inn i Tine–serien av frykt for at noen skulle oppfatte disse produktene som bedre enn de eksisterende. Tine kalte derfor de økologiske produktene for Dalsgården.

Tine har gjort minst mulig for å markedsføre disse produktene ut fra en litt spesiell filosofi. Forbrukere og økologiske bønder har presset på produksjon av økologisk melkeprodukter i mange år. Tine derimot synes at deres produkter har vært mer enn bra nok. De synes de til enhver tid har fremskaffet de beste produktene på markedet. Maken til selvgodhet skal man lete lenge etter.

TINE ligger 10-20 år etter hele resten av Europa når det gjelder produksjon av økologiske produkter. Du trenger ikke dra lenger enn til Sverige hvor du de siste 10 årene har kunnet kjøpe alt hva du måtte ønske av økologiske varer i vanlige butikker.

Av en eller annen grunn har ikke svenskene fulgt den norske smålige Tine- tenkningen:
”Hvis du sier noe er bedre enn noe annet kjøper kundene sikkert ikke det andre vi selger, som er av litt dårligere kvalitet.” Slik tenker Tine. Hvis vinhandlere skulle tenkt slik vil det vært omsatt lite vin i Norge. Skulle man slutte å selge teater-billetter langt bak i salen fordi om noen plasser var mye bedre langt fremme. Så vidt meg bekjent betaler man for kvalitet, så også for økologiske matvarer. De vanlige produktene er dårligere. Det er bare for TINE å akseptere. TINE har jo som alle firmaer med respekt for seg selv en forbrukertelefon. Jeg ringte opp en dag, og slik forløp samtalen.
– Hei, hei. Det er Tines forbrukersenter.
– Hva er disse økologiske produktene for noe?
– De er økologisk dyrket. Bonden har brukt naturlig gjødsel. Det tar 2-3 år før de får lov til å levere melk som skal inngå i den økologiske Dalsgårdserien.
– Er Dalsgården bedre enn de andre produktene?
– Nei, jeg vet ikke. Jeg kjenner ingen forskjell.
(Nå skjønte jeg at jeg hadde med et mindre klokt menneske å gjøre, men spurte likevel.)
– Er Dalsgården sunnere?
– Det er ikke jeg den rette til å svare på.
– Men hvis de bruker naturlig gjødsel, og ikke sprøytemidler, må det vel være sunnere?
– Det kan jeg ikke svare på
– Hva er økologisk da?
– Det ligger i ordet. Det er økologisk.
Klarere svar kan man vel ikke få fra Tines informasjonstjeneste. Telefonnummeret er 8835999.

Tines telefondame får nok støtte av den danske professoren Peter Markmann ved den danske landbrukshøyskole som hevder at økologisk mat bare er overtro. Det er så rart synes jeg, at etterhvert er det professorer og skriflærde som er dumme, mens de uten universitetsutdannelse er de kloke.

Av slike grunner synes TINE det har vært vanskelig å markedsføre de økologiske produktene som noe bedre enn de vanlige melkeprodukter. De ønsker ikke å si at vanlig melk er dårligere enn Dalsgården. Dette presiserte Tines mann nå ved den nye introduksjonen av økologisk melk. De har nå tatt alle økologiske produkter inn i Tine–serien, og Dalsgården–melk er en sagablott. Tines alvorlige menn og sirompa bondeorganisasjonsfolk orker ikke å si at de økologiske produktene er bedre. Der i gården skal alt være like bra. Det er isåfall det eneste sted i verden hvor ikke man selger produkter av forskjellige kvaliteter. Tines tankegang vil resultert for et teater at man for eksempel ikke kunne selge annet enn plassene på parkett.
Vi skjønner altså av dette at de norske landbruksorganisasjoner med TINE i spissen vet det meste.

Det viser seg nå at forlokkende gulrøtter i butikken er de reneste giftbomber. 17% av gulrøttene analysert ved Pestcidlaboratoriet inneholdt det omstridte insektsmiddelet diazinon, et av de viktigste plantevernmidlene som fremdeles er tillatt i Norge. Tre ganger overskred funnene grenseverdiene som er satt. Landbrukstilsynet inrømmer nå at dagens regler er for dårlig, men vil likevel ikke forby norske bønder å bruke middelet. Da skulle det være klart at vi ihvertfall er i helt trygge hender. Jeg leste også forleden dag at det helt umulig kunne oppstå kugalskap i Norge. Til det var sikkerhetsrutinene altfor gode og nøyaktige. Jeg sier det igjen med dr. Brundtlands ord. Vi er de beste, de flinkeste, de edleste og de mest moralske av alle kulturer og nasjoner.

PS. En nær, men perifer venn av meg ringte og sa at det er jo altfor dyrt med disse økologiske produktene. Jeg ba han kvitte seg med Mercedesen sin og kjøpe seg en Lada.

Andre nyheter