Om verdier

I kategori: Artikler

23/09/2011

av Anne Grete Krogstad, Båstad

 

For noen år siden hadde vi en statlig utnevnt Verdikommisjon. Uansett hva denne kommisjonen kom frem til, så turer vi frem i samme spor. Det er det samme hva vi sier, ingen ting er verdt noe hvis det ikke kan måles i kroner og øre, eller vi på annen måte kan sette en tallverdi på det i form av karakterer eller poenger. Men hva er verdien av et barnesmil, en klem, og god tid om morgenen?

 

Kan vi måle verdien av hjemmelaget fiskegrateng til middag? Tid til en tur innom naboen midt på dagen, slå av en prat, og være medmenneske? Hvis bestemor skulle få timebetalt for sokkene hun strikker, ville de koste nærmere tusenlappen! Kan vi måle verdien av trygge og harmoniske barn som har fått nok tid og kjærlighet til nettopp å bli trygge og harmoniske? Unge mennesker med ro og selvtillit til å ta egne valg og ikke følge strømmen fordi det er det de har blitt opplært til. Når det først skal telles og måles, skulle det da ikke telle mer om du har vært hjemme og passet egne tre, fire eller fem barn i ti år, enn om du har vært hjemme med ett barn i to år? Er det mer verdt å passe andres unger enn egne?

 

Tid er penger, men kan vi virkelig måle verdien av tid? Ungene får større og større press for å prestere på skolen, få gode karakterer i alle fag. Det vil si, hvis det er noe de kan lese seg til. Praktiske oppgaver trenger vi ikke lenger – alt kan jo kjøpes i butikken, så vel raggsokker som fiskegrateng. Målet er å få alle ut i arbeid, tjene penger, opparbeide pensjonspoeng, og yte sitt til BNP. Vi må jo vise at vi kan måle oss med andre land, hevde oss internasjonalt. Lille Norge må jo ikke være dårligere enn de store gutta.

 

Bør vi ikke snart stoppe opp, ta tiden tilbake og sette større pris på de ”små” og enkle verdiene i livet, og ikke henge med på denne pengegaloppen? Ungene dine ville sikkert bli vel så glad for en mor eller far som tar seg tid til å være sammen med dem, som et nytt Playstationspill. Er det ikke tross alt det å ha det godt med seg selv og ha tid til hverandre som betyr mest her i livet?

Andre nyheter